Bindweefselmassage
Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens de bindweefselmassage wordt er gebruik gemaakt van verschillend technieken. De zogenoemde 'Gewebswäsche' en diepe technieken.

De 'Gewebswäsche' is een soort warming-up. Zodat de huid wordt voorbereid op de diepe technieken, de doorbloeding van de huid wordt al aangezet en de spanning van de huid zal wat afnemen.
Bindweefselmassage begint altijd met de Gewebswäsche, ongeacht wat de klachten zijn.
Deze techniek kan gevoelig zijn, maar hoeft niet scherp aan te voelen en wordt alleen op de romp (rug) uitgevoerd.

De diepe technieken worden specifiek en volledig toegepast op de spanning in het bindweefsel. Deze techniek moet als scherp (nagel) ervaren te worden.
Als een diepe techniek op een zone niet als scherp wordt ervaren, dan zijn er nog reactiepunten op het lichaam. Deze worden aangehaakt wanneer diepe technieken dus in de omgeving niet als scherp worden ervaren.

Het basisprincipe van een behandeling is dat de behandeling zich richt op de gevonden zones.
De diepe technieken kunnen worden toegepast op de romp (rug), armen en benen.

Mogelijke bijwerkingen

Stel je wordt tijdens de behandeling (of er na) niet zo lekker. Zoals hoofdpijn, naar gevoel, astma aanval, duizeligheid, klachten in de armen of benen, dan moet je dit aangeven.

Er zijn zogenoemde 'ontstoringspunten' op het lichaam die deze klachten kunnen opheffen. Bij algemeen onwelzijn is er bijvoorbeeld een streek net boven de navel een ontstoringspunt. Door diep met de vinger een paar keer boven de navel te strijken (scherp gevoel) kunnen de klachten minder worden.

De huid kan ook wat beurs aanvoelen naderhand, ook rood zijn en wat gezwollen.
Je kunt gaan transpireren, beetje slaperig of loom voelen na een half uur.
Eventueel een verminderde emotionele controle.
Dit is allemaal mogelijk, maar hoeft natuurlijk niet te gebeuren.

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen dat nodig is om resultaat te boeken varieert en is sterk individueel bepaald (mentaal en fysiek).
Herhaling van een behandeling is afhankelijk van het weefsel. Ook het effect van de behandeling is hierbij een graadmeter.

In het begin van de behandeling, als de weefselspanning hoog is, duren de behandelingen langer dan bij vervolgbehandelingen.
Bij hoge spanning zal namelijk de dosering laag en langzaam zijn.

Om een goede vegetatieve omschakeling te krijgen, is het van belang om de eerste behandelingen snel op elkaar te laten volgen.

Bronnen:
Bindweefselmassage - J.F.M. Piët, J.J. Sachs, I.M.N Sachs-Piët
Module Bindweefselmassage (opleiding) - Bureau Mens