Sportvoeding
Energiebehoefte berekenen

De Basic Metabolic Rate (BMR) of ruststofwisseling is de hoeveelheid energie/aantal calorieŽn per dag dat je nodig hebt om minimaal te kunnen functioneren in rust.
Deze hangt af van jouw lengte, gewicht, leeftijd en geslacht.

Om jouw energiebehoefte te bepalen speelt ook jouw dagelijkse activiteit een belangrijke rol.
Om aan te geven hoe actief je bent, wordt gebruikt gemaakt van de zogenoemde PAL (Physical Activity Level) waarden.

Hoe hoger de PAL-waarde, hoe actiever je bent en hoe meer energie je verbruikt. Het is de optelsom van alle activiteiten op een dag.
Deze waarde geeft een factor aan waarmee je de Basic Metabolic Rate (BMR)/ruststofwisseling moet vermenigvuldigen om je totale energiebehoefte te berekenen.

PAL-waarden:

PAL-waarde


Bereken hieronder jouw dagelijkse energiebehoefte:

Geslacht Man Vrouw
Leeftijd jaar
PAL-waarde
Lengte cm
Gewicht kg
Slaap uur
 
 
  

 kcal dagelijkse energiebehoefte ( kcal per uur)
 kcal per dag in rust ( kcal per uur)
 kcal gedurende uur slaap
 kcal gedurende uur activiteit

De bovenstaande berekening is een algemene berekening voor je dagelijkse energiebehoefte. Het is natuurlijk ook afhankelijk of je sport op een dag en welke sport je uitoefent. Bijvoorbeeld een volleyballer verbruikt minder calorieŽn per uur dan een voetballer.

Om dit uit te rekenen zijn er de zogenoemde MET-waarden (Metabolic Equivalent of Task). Deze geven een bepaalde waarde aan een specifieke beweging/sport. Klik hier om een overzicht van de MET-waarden te downloaden van de meeste voorkomende sporten. Deze geeft de waarde in kcal per kilogram lichaamsgewicht per uur aan.

Stel je volleybalt een uur. Je weegt 70 kg. De MET-waarde voor volleybal is 3,0.
Dan verbruik je in dat uurtje vollebal: 70 x 3,0 = 210 kcal.
Dit aantal kcal tel je niet zomaar bij de energiebehoefte op, maar komt in plaats van het aantal kcal van 1 uur dat je verbruikt van je dagelijkse energiebehoefte.
Dus: stel je dagelijkse energiebehoefte is 2100 kcal (24 uur). Dit is per uur 87,5 kcal. 87,5 x 23 uur + 210 kcal = 2222,5 kcal.