Triggerpoint therapie
Behandeling van triggerpoints

Speciale massage technieken bevorderen de ontspanning van spiervezels ter hoogte van een triggerpoint en verbeteren daardoor de doorbloeding.
Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk.

Door het drukgeven en weer loslaten wordt het weefsel 'schoongespoeld'. Vergelijkbaar met een spons die telkens wordt leeggeknepen.
Bij druk worden de reactie- en reststoffen ('afvalstoffen') uit de spier gedrukt en afgevoerd, bij het loslaten komen de voedingsstoffen en zuurstof in de spier weer terug.
Hierdoor ontspant de spier en komt deze weer op lengte.

Door bij het masseren te werken met het ritme van de uitademing, brengt dit rust en balans teweeg (bevordert herstel) en creŽert het een moment van ontspanning. Op het moment van ontspanning kunnen de prikkels van de behandeling makkelijker verwerkt worden.

Triggerpoints doen pijn als je erop drukt. Deze pijn moet aanvoelen als 'goede' en aangename pijn. Het behandelen van triggerpoints is het meest effectief als de pijn aanvoelt als een 5-6 op een schaal van 10. Waarbij 1 geen pijn is en 10 ondragelijke pijn.
Geen pijn (lichte druk) helpt niet. Teveel pijn (ondragelijk) helpt ook niet bij het behandelen van triggerpoints.
Als je het vergelijkt met een verkeerslicht, groen Ė oranje Ė rood. Dan is 5-6 op de schaal van 10 de oranje kleur. Groen is geen pijn, rood is teveel pijn. Oranje is pijn, maar moet dus aanvoelen als aangename pijn.

Een effectieve manier om de klachten te verminderen is het zelf behandelen van triggerpoints. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. Ik kan je aanleren hoe je jezelf thuis kunt behandelen.

Afhankelijk van de klachten kan een triggerpoint behandeling aangevuld worden met rekoefeningen, krachtoefeningen en advies.