APS-therapie
Hoe ziet een behandeling eruit?

Voordat de eerste behandeling begint, vindt er eerst een intakegesprek plaats. Hierdoor krijg ik een duidelijk beeld van de klachten en worden ook de contra-indicaties besproken (in welke gevallen ik niet mag behandelen). Wanneer er geen contra-indicaties zijn stel ik aan de hand van de klachten een behandelplan op.

Gel-electrode
APS-apparaat
Tijdens de behandeling zit de cliënt (meestal) gewoon op een stoel. Er worden gel-electroden op de juiste plaatsen op het lichaam geplakt en via snoertjes met het APS-apparaat verbonden. Alleen het lichaamsdeel waar de electroden worden geplakt hoeft ontkleed te worden. Via het APS apparaat wordt dan een signaal (kleine elektrische stroompjes) overgebracht op het lichaam. Dit signaal is pijnloos, comfortabel en geheel veilig voor het lichaam.

Bij het instellen van het APS-appraat (de behandelstand) voelt de cliënt een soort lichte tinteling/prikkeling onder de elektroden. Het is de bedoeling dat de cliënt dit aangeeft, waarna de intensiteit wordt verlaagd naar een niveau dat onder de gevoelsprikkel ligt. Dit wordt dan de juiste behandelstand voor deze cliënt. De behandelstand kan dus voor iedereen anders zijn.

Voor het beste resultaat is het van belang dat de eerste 5 á 6 behandelingen (afhankelijk van de klachten) kort op elkaar volgen.
Bijvoorbeeld:
Week 1: 3 behandelingen
Week 2: 2 behandelingen
Week 3: 1 behandeling (afhankelijk hoe het gaat).
De weken daarna zijn afhankelijk hoe het gaat en wordt de behandeling herhaald voor 'onderhoud'.

Voor chronische klachten is meestal een behandelplan voor een langere periode nodig.

De behandeling zelf duurt ongeveer 45 minuten. De eerste behandeling zal wat langer duren, omdat er ook nog een intakegesprek plaatsvindt.

De electroden zijn en blijven de hele behandeling van de cliënt, niemand anders krijgt deze. Dus voor ieder cliënt worden nieuwe electroden gebruikt.

De behandeling bestaat meestal uit 4 sessies van 8 minuten, waarbij de electroden 4 maal van plaats kunnen wisselen. Eerste en laatste sessie is bijna voor iedere behandeling hetzelfde, de twee sessies ertussen zijn meestal afhankelijk van de klachten.

Bij een APS-behandeling komen reactie- en reststoffen ('afvalstoffen') vrij. Deze verlaten ons lichaam voornamelijk via de urine. Daarom is het verstandig om ruim voldoende water te drinken: minimaal tot 1,5 liter per dag.

Naast de gel-electroden gebruik ik tijdens de behandeling soms ook:
 • Spons electroden

  Sponsjes
  Deze spons elektroden worden gebruikt voor waterbehandeling. Hierbij wordt het signaal via water overgebracht, waardoor ik een hand of voet in zijn geheel kan behandelen. Deze spons elektroden zijn speciaal ontwikkeld voor de behandeling van pijnlijke handen of voeten, bijvoorbeld: reumatische klachten, artritis of andere pijnklachten in handen of voeten.

 • Fysio applicator

  Applicator
  Rond /op de pijnplek breng ik contact gel aan. Met de applicator beweeg ik over de pijnlijke plek. Het APS-apparaat geeft hierbij aan welke gebieden de meeste weerstand geven, waardoor ik gerichter kan behandelen. Deze manier wordt ook veel toegepast bij triggerpoint behandelingen.

 • Oorclips

  Oorclips
  De oorclips zijn speciaal ontwikkeld voor een comfortabele behandeling op het hoofd. De oorclips breng ik aan op de oorlelletjes. Deze clips worden veel gebruikt bij de behandeling van bijvoorbeeld: hoofdpijnklachten zoals migraine, aangezichtspijn, slapeloosheid, burn-out klachten en stressgerelateerde klachten.