Manuele Lymfedrainage
Effecten van Manuele Lymfedrainage

Drainage invloed
Manuele Lymfedrainage bevordert de motoriek van de lymfe, waardoor de transportcapaciteit van de lymfevaten wordt verhoogd. Door de massagedruk wordt de vochtopname in de haarvaartjes van de aders verhoogd, zodat een deel van het vocht via de aders worden gedraineerd.

Invloed spieren in de wand van de bloedvaten en lymfevaten
Manuele Lymfedrainage werkt spierspanning verhogend op de spieren in de wand van kleine slagaders. Dit veroorzaakt een verminderde doorbloeding van de haarvaartjes en dus een geringe vochtaanvoer. Ook worden door Manuele Lymfedrainage de samentrekkingen van de spieren in de wand van de lymfevaten gestimuleerd, dat de afvoer bevordert.

Invloed op de immuniteit
Manuele Lymfedrainage heeft een gunstige werking op de immuniteit van het lichaam. Betere bescherming en afweer tegen o.a. infecties.
De lymfeknopen zijn een soort zuiveringsstations en bevatten lymfocyten (witte bloedcellen) en macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen), waar bacteriŽn, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Ook worden daar reactie- en reststoffen ('afvalstoffen') uit de lymfe gefilterd.

Pijnstillende werking
Manuele Lymfedrainage werkt niet alleen kalmerend en ontspannend, maar ook pijnstillend. Bij Manuele Lymfedrainage heeft invloed op de pijngeleiding van de zenuwen.

Invloed op het vegetatieve/autonome zenuwstelsel
Het parasympathisch zenuwstelsel gaat overheersen. Het parasympathisch zenuwstelsel zorgt er o.a. voor dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Bron: Leerboek voor de Manuele Lymfedrainage - Berber en Ariane Hoogkamer